Mesmerized by Marrakesh

Marrakesh, betoverend mooi. Liefhebbers van de prachtige stad, en Marokkaanse cultuur kunnen hun hart ophalen want er zijn maar liefst twee geweldige boeken dit jaar verschenen met Marrakesh als inspiratiebron: het kookboek Een maand in Marrakesh, een vertaling van a Month in Marrakesh van Andy Harris, en het home decor boek Marrakesh by Design van Maryam Montague.

Marrakesh by Design: decorating with all the colors, patterns, and magic of Morocco is geschreven en samengesteld door award-winning blogster en design expert Maryam Montague. Met haar blog mymarrakesh.com weet zij duizenden volgers te intrigeren met haar verhalen en foto’s over haar verhuizing naar Marrakesh, en het opzetten en runnen van hun eigen boutique hotel: Peacock Pavillions. En nu dus een boek boordevol tips, voorbeelden en inspiratie om zelf wat van het magische Marrakesh in huis te halen, of gewoonweg een salontafelboek om bij weg te dromen.

In het eerste deel laat Maryam ons de Marokkaanse stijl ontdekken. Architectuur, details, kleuren en patronen worden vanuit historisch, antropologisch, en ambachtelijk optiek uitgelegd. In deel 2 deelt ze met ons diverse Marokkaanse stijlen voor de woonkamer, keuken, slaapkamer, badkamer, en buiten. Ze doet dit aan de hand van prachtig ingerichte riads, en huizen die ze bezocht en gefotografeerd heeft. Ze geeft DIY tips en legt uit hoe je slechts met kleine accessoires al een Marokkaanse sfeer kunt krijgen. Maar ook komen typische recepten voorbij voor muntthee, een thuis-hammambehandeling en worden typische Marokkaanse hapjes nader verklaard. Het laatste deel laat zien waar en wat je het beste kunt shoppen voor authentieke meubels en accessoires. Van poufs, kussens, spiegels, tot deuren en tapijten. Marrakesh by Design is een handboek, een salontafelboek, en een inspiratiebron en mag zeker niet ontbreken in de boekencollectie van Marrakesh fans, interieur en design addicts, en fotografie junkies. Het boek is hier verkrijgbaar.

Marrakesh by Design: decorating with all the colors, patterns, and magic of Morocco, Maryma Montague, uitgeverij Artisan Books, mei 2012, ISBN 978-1-57965-401-6, hardcover 250 pag.

Tip: Een heel goed adresje voor  stijlvolle, authentieke Marokkaanse home decor producten in Nederland is El Ramla Hamra. Bekijk hier de blog over hun nieuwe collectie.

Een maand in Marrakesh: gerechten uit het hart van Marokko, een vertaling van a Month in Marrakesh van Andy Harris is inmiddels geruime tijd in mijn bezit. Ik heb zoveel nieuwe kookboeken dat het even geduurd heeft voordat ik het boek goed door kon nemen en wat recepten kon uitproberen. Hoewel ik nog geen Marrokaans kookboek had, kookte ik wel al geregeld gerechten die Marokkaans geinspireerd zijn. Wat mij vooral aantrekt aan de Marrokaanse keuken is het gebruik van de diverse geurende specerijen en verse kruiden.

Een maand in Marrakesh legt op eenvoudige wijze alle typische Marokkaanse gerechten uit. Elk recept heeft bovendien een prachtige foto erbij waardoor je nog meer gaat watertanden. Fotograaf David Loftus heeft behalve de gerechten ook schitterende foto’s in het boek van de souk, het dagelijkse leven en achitectuur. Je waant je in Marokko bij het bereiden en oppeuzelen van de smakelijke recepten.

Uiteraard wordt er ruim aandacht besteed aan verschillende tajines en kebab. Maar de Marokkaanse keuken is veel meer dan dat. Granaatappelsorbet, lamsschouder met sinaasappel-honing siroop, ingelegde citroenen, briouts, vissoep, er komt geen einde aan de heerlijke recepten. Het boek is verdeeld in de hoofdstukken: ontbijtgerechten, salades en groenten, streetfood & snacks, soepen, hartige deeggerechten, tajines, vis- en vlees uit de oven, nagerechten, en tot slot smaakmakers. Sinds ik het boek heb, kook ik elke week Marokkaans, en met succes. Een échte aanrader! Het boek is hier verkrijgbaar.

Een maand in Marrakesh: gerechten uit het hart van Marokko,  Andy Harris, Kosmos uitgevers, 2012, ISBN 978-90-215-5125-8, hardcover, 305 pag.

1 thought on “Mesmerized by Marrakesh

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.