10x Herfstuitjes voor Haar

Morgen kom ik met een blog met tips voor de herfstvakantie voor je kinderen. Maar misschien wil je ook wel een dagje zonder je kinderen wat gaan doen, of heb je geen kinderen en neem je gewoon een weekje vrij deze herfst. 30sMagazine heeft daarom 10 leuke uitjes uitgezocht voor deze donkere herfstdagen, waar je gelijk happy van wordt.

1. Ladiesnight in het Volkenkunde Museum

In een avontuurlijke setting biedt het Volkenkunde Museum in Leiden op 13 oktober een avond vol verrassende ontmoetingen, mooie verhalen, de nieuwste reisboeken en hebbedingetjes en handige tips rondom het thema REIZEN.   Arita Baaijens, ontdekkingsreizigster, schrijfster en fotograaf vertelt over haar expedities naar Afrika.  Saskia Konniger, samensteller van de tentoonstelling  De Verborgen Tuin – Juwelen uit India geeft een exclusieve rondleiding.  Journaliste Brigitte Ars, jarenlang werkzaam in Maleisië,  geeft een workshop ‘Reisverhalen schrijven’.   In de museumwinkel vind je de leukste reisgadgets en signeren bovenstaande auteurs hun boeken.  Hoe leg je vast wat je op reis ziet ? Antropologe- filmmaker Janine Prins toont tips & tools uit haar trucendoos. Djouma uit Mauretanië ontvangt je in haar nomadentent met thee en dadeltaart en leert je een nomadentasje  maken. En natuurlijk zijn er volop heerlijke Arabisch-Meditterane hapjes en drankjes, bereid en gepresenteerd door Marrakech at Home. www.rmv.nl 13 oktober 19.00-23.00 uur

2. Nijntje in de Mode

Dick Bruna is een van de weinige Nederlandse kunstenaars die nog altijd wereldwijd een inspiratiebron vormt voor jong en oud. Zo ook voor modevormgevers. Deze ‘mode-ogen’ vormen het startpunt van nijntje in de mode. Het Centraal Museum heeft vooraanstaande nationale en internationale modevormgevers gevraagd een nieuwe feestjurk te ontwerpen voor nijntje. Deze ontwerpen worden getoond op nijntje-beelden van ca. 40 centimeter hoog. Bekijk de ontwerpen van ontwerpers als Saskia van Drimmelen, Claes Iversen, Jan Taminiau, het Britse Boudicca en het Japanse Anrealage. De illustraties en de modeontwerpen worden t/m 22 Januari 2012 getoond in de nieuwe presentatie nijntje in de mode, samen met ruim 100 modegerelateerde werken uit het oeuvre van Dick Bruna. www.centraalmuseum.nl

3. Tassenmuseum Hendrikje

Bezoek Tassenmuseum Hendrikje in Amsterdam, het grootste tassenmuseum ter wereld. De collectie toont 500 jaar geschiedenis van de tas; van een geitenleren buidel uit de 16de eeuw tot de tas van Madonna.  Van 14 oktober tot 18 maart 2012 is er de tentoonstelling ‘Mooie cadeaus’ waarin de tassen centraal die het Tassenmuseum in haar 15 jarig bestaan heeft ontvangen van particulieren, verzamelaars en ontwerpers. 11 oktober – 27 november is er tevens de jubileumtentoonstelling van Petra Hartman. Zij laat weelderige, vrouwelijke en  kleurrijke tassen zien met namen als ‘Kristallen kasteeltas, Two sistersbag of de  ‘Venus geboortetas’. Tassen waarbij een glimlach vaak niet is te onderdrukken. www.tassenmuseum.nl

4. Juwelen uit India

Prachtige juwelen, bijzondere miniaturen en krijgs-attributen uit de vermaarde en beruchte Rajput en mogollegers brengen je van de 16e-eeuwse Noord-Indiase hoftradities naar het dynamische India van nu. Inkijkjes in het edelsteenhandelscentrum Jaipur en woestijnstad Bikaner geven een boeiend beeld van huidig India. Als je van mooie juwelen en stenen houdt, of een wereldreizigster bent,  bezoek dan zeker deze tentoonstelling in het Volkenkunde Museum in Leiden, van 14 oktober t/m 8 april 2012. www.rmv.nl

5. Woon Mooi, woonbelevingsbeurs

Van 19 t/m 23 oktober is het MECC in Maastricht lokatie van de Woon Mooi woonbelevingsbeurs. Heb je de woonbeurs in Amsterdam gemist, of ben je gewoon een interieur- en klusjunkie, dan is dit zeker een bezoek waard. Exposanten, stijladvies, een kunstpaviljoen, het klusplein, en verfrissende tuinotnwerpen. Er is voor ieder wat wils op het gebied van wonen.  www.woon-mooi.nl

6. PAC festival

Op zondag 16 oktober vindt het vijfde PAC Festival plaats.  Het PAC Festival is Pathé’s eigen filmfestival. Op één dag kan je vijf voorpremières zien van kwaliteitsfilms die later in het jaar zullen uitkomen. www.pathe.nl/special/pacfestival

7. Mode ♥ Kunst: Een Affaire

Ik schreef er al eerder over in mijn blog over het Mondriaanjurkje. Tot en met 8 januari is deze modetentoonstelling te zien in het Gemeentemuseum van Den Haag. Je kunt er zien hoe kunst en mode onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Vooral bekend zijn de door Yves Saint Laurent in 1965 ontworpen Mondriaan-jurken. Maar ook heel bijzonder zijn de bijdrages van kunstenaars zoals Sonia Delaunay, die meer dan 2000 stofontwerpen maakte. Waarvan zo’n 200 speciaal voor Metz & Co in Amsterdam. www.gemeentemuseum.nl

8. Wijn proeven bij Klassiek Europa

De klassieke wijnlanden van Europa zijn aan een comeback begonnen. Er is een groeiende belangstelling voor Europese wijnen. Dankzij diversiteit en authenticiteit heeft de Nederlandse consument deze klassieke wijnen herontdekt. Zondag 16 oktober 2011 kunnen wijnliefhebbers hun hart ophalen in het Palace Hotel in Noordwijk. Daar vindt de grote proeverij ‘Klassiek Europa‘ plaats. Bezoekers kunnen meer dan 300 wijnen van 20 importeurs proeven en kennismaken met wijnmakers.

9. Brasilfestival

Na succesvolle festivals over India en China richt Amsterdam de gehele maand oktober en november de schijnwerpers op Brazilië. Het Brasil Festival Amsterdam belooft een verrassende kennismaking met de Braziliaanse cultuur. Want Brazilië is al lang niet meer alleen het land van carnaval, samba, swingend voetbal en capoeira. Het Latijns-Amerikaanse land kent een dynamische economie en een bloeiende cultuur met een rijk scala aan klassieke en moderne uitingsvormen. Het sleutelwoord is ‘multicultureel’. Dat merk je in de bossa nova, de twintigste-eeuwse danscultuur en de hedendaagse klassieke muziek. Maar ook in de film, de beeldende kunst en de architectuur. Het programma is dan ook zeer uitgebreid. Bekijk het op www.brasilfestival.nl

ontwerp Vivienne Westwood

10. Ontrafel, breiwerk in de mode

Insteken, omslaan, omhalen, af laten gaan. Breien is allang niet meer saai en kneuterig. Van 25 september t/m 4 maart 2012 presenteert TwentseWelle in de nieuwe tentoonstelling ‘Ontrafel‘  breiwerk. Niet ouderwets of saai breiwerk, maar creatieve technieken die door internationale topontwerpers worden gebruikt voor hun design. Of het nu gaat om de mode in de jaren ’20 (Chanel, Poiret, Madame Azarian), de jaren ’60 en ’70 (Dior, Courrèges, Biba, Mary Quant) of de met bezemstelen gebreide verrassende ontwerpen van Yohji Yamamoto (jaren ’90) en het sculpturale breiwerk van Sandra Backlund (2010), de gebreide topontwerpen zijn te zien in TwentseWelle. Evenals de futuristische gebreide ontwerpen in wol, metaal en kunststof. Prêt-à-porter en haute couture, gebreide kleding hoort thuis in High Fashion! Op de expositie zijn bruiklenen te zien van gerenommeerde modehuizen en modemusea uit o.a. Italië, Frankrijk, Engeland en België.  www.twentwelle.nl

About Post Author

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.