Schoenen op Tafel


Ja hoor, ik heb ze! De twee prachtige salontafelboeken zijn binnen. Deze herfst worden shoe-aholics zoals ikzelf maar liefst op twee boeken getrakteerd over schoenen.

Het eerste boek is van Christian Louboutin, de schoenenontwerper met als signature de bekende rode zolen stiletto’s. Het boek beschrijft zijn werk en leven. Het is vol met prachtige foto’s van zijn meest iconische stijlen. Maar er wordt ook ruim aandacht besteed aan zijn inzichten over kunst en vakmanschap, en foto’s uit zijn persoonlijke archief. Het boekwerk heeft vijf hoofdstukken. Het eerste hoofdstuk is Louboutins biografie, en beschrijft zijn werk voor Chanel en Yves Saint Laurent. Het tweede hoofdstuk is all about shoes!  In het derde gedeelte gaat het over zijn samenwerking met film regisseur David Lynch voor de film Fetish. Hoofdstuk 4 geeft je een kijkje in de diverse internationale boetieks van Louboutin,  de twee huizen van Louboutin in Parijs en Egypte en zijn ateliers, en hoofdstuk 5  laat 20 jaar Louboutins ontwerpen zien.

Mijn andere aanwinst is het boek 100 Shoes, een uitgave van The Metropolitan Museum of Art in New York, met een voorwoord van schoenenicoon Sarah Jessica Parker. Het boek laat 100 exclusieve, soms wel erg aparte en artistieke, schoenen zien vanaf de 16e eeuw tot heden. Het is juist dat creatieve artistieke wat deze schoenen onderdeel maken van de collectie van het museum. Maar uiteraard mogen de Manolo Blahniks en Louboutins ook niet ontbreken. Het is vooral leuk om te zien hoe de schoen zich heeft ontwikkeld maar ook hoe bepaalde modellen terugkomen. Platforms waren er namelijk al in de 16e eeuw! Begeleidende teksten en achtergrondverhalen maken dit boek een leuk en toch ook informatief boek om lekker in te bladeren en te lezen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: