Jacketz

In Groot Brittanië wordt het een ‘jacket’ genoemd, in de USA een ‘baked potato’. Hoewel we in Nederland ook wel de gepofte aardappel kennen, is dit toch echt wel even wat anders. De jacket is namelijk meer dan een aardappel in zijn schil gepoft. Het wordt rijkelijk gevuld en getopped met andere verse ingrediënten. Heb ik even het geluk dat de eerste echte jacketshop nou toevallig in mijn woonplaats Leiden is! Jacketz ligt in een klein steegje tussen de Breestraat en de Nieuwe Rijn. Het heeft dus even geduurd voordat ik het ontdekte. Maar wát een ontdekking!

Bij Jacketz krijg je bij binnenkomst al gelijk het gevoel dat het om de verse ingrediënten en kwaliteit gaat, en niet om andere poespas. De inrichting ziet er simpel en strak uit en ik kreeg er een associatie van puur en eerlijk bij. Tijdens de lunch en aan het einde van de dag  is het wel aanpoten voor de eigenaren want menig Leids student weet Jacketz makkelijker te vinden dan de pannen in de keuken. De gepofte aardappelen worden vers voor je neus gemaakt, en aan elke aardappel wordt even veel zorg gewijd.

Aan de muur hangt een groot keuzemenu waarin je in 3 stappen je ultieme jacket kunt samenstellen. De basis is natuurlijk een grote gepofte aardappel op smaak gebracht met olijfolie en crème fraîche in een knapperige schil met zeezoutvlokken. Vervolgens kies je de vulling: kipsalade, tonijnsalade met dille, chili con carne, zalmsalade met bieslook, en ga zo maar door. Stap 2 zijn de vele extra’s zoals spekjes, geitenkaas, chutney of iets anders. En in stap 3 kies je de perfecte saus om het geheel af te maken: knoflooksaus, tartaarsaus, pesto, tapenade enz enz.

Inmiddels heb ik twee jackets bij Jacketz uitgeprobeerd, en beide keren was het genieten met een hoofdletter ‘G’. De eerste keer moest ik vlak voor ik naar de bioscoop ging nog snel even wat eten. Ik koos toen voor een jacket met tonijnsalade, geitenkaas en honing-mosterdsaus. De tweede keer ging ik er uitgebreid lunchen en nam ik een jacket met kipsalade, pecorinokaas, spekjes en knoflooksaus.

Snel, lekker, gezond en met toewijding bereid zijn de jackets van Jacketz. En mocht je op een no-carbs dieet zijn, dan kun je er ook je eigen salade samenstellen. Spoel het allemaal weg met heerlijke biologische thee of verse sap. Bij thee en koffie krijg je gratis refills. Meenemen naar huis in een vrolijk gekleurde take-out box kan ook. Heerlijk Amerikaans allemaal, daar houd ik wel van! http://www.jacketz.nl

About Post Author

1 thought on “Jacketz

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.