Inspirerende recepten in La Tartine Gourmande

Ik zal de komende tijd regelmatig bloggen over boeken. Ik heb mij namelijk weer een hele stapel aan prachtige boeken eigen weten te  maken die het aanschaffen meer dan waard zijn. Vandaag blog ik over het inspirerende kookboek: La Tartine Gourmande door Béatrice Peltre. Een receptenboek waar je gaat watertanden bij het zien van de foto’s. Wat het boek extra bijzonder maakt zijn de persoonlijke anecdotes bij elk recept.

La Tartine Gourmande is eigenlijk een blog en is uitgegroeid tot één van de populairste food blogs ter wereld. Reden voor blogster  Béatrice Peltre om er een boek van te maken. Alle foto’s zijn dan ook door haar zelf gemaakt, veelal aan de keukentafel of het aanrecht. Met bijna 100 recepten weet ze op haar eigen persoonlijke manier zelfs iemand met twee linker handen te inspireren.

In haar inleiding vertelt Béatrice dat eten voor haar hetzelfde is als thuis zijn, en familie. Opgegroeid in landelijk Frankrijk,  associeert zij eten vaak met buiten zijn omdat haarmoeder een moestuintje had en er dus gekookt werd met ingrediënten uit de tuin. Dit is herkenbaar in de recepten die zoveel mogelijk  met verse seizoensproducten worden bereid. Haar Franse afkomst is ook terug te zien, maar niet nadrukkelijk aanwezig omdat ze in haar receptuur ook veelvuldig gebruik heeft gemaakt van inspiratie van reizen die ze heeft gemaakt.

In het eerste gedeelte deelt ze haar basistechnieken en -methodes, haar keuken, en veelgebruikte keukengerei met de lezer. In deel twee komen de meest heerlijke recepten aan bod. En ze zijn niet alleen heerlijk maar ook nog eens heel gezond en kleurrijk. Ze maakt gebruik van veel biologische en pure ingrediënten zoals quinoa, linzen, bieten, veel verse groenten en vis en fruit. De recepten zijn gerangschikt in de  dagelijkse gangen: ontbijt en brunch recepten, lunch recepten, diner, en dessert.

Mijn top 10 van favorieten  (hoewel het er eigenlijk te veel zijn om op te noemen maar ik doe een poging):

  1. Buttermilk, lemon, and poppy seed quinoa pancakes (heel gezond ontbijt!)
  2.  Basil-flavoured zucchini and Comté muffins. (Comté is een Franse kaas)
  3. Sweet potato and carrot pancakes
  4. Tartine with citrus avocado and cumin-flavored shrimp
  5. Omelette wraps with nori and crunchy vegetables
  6. Watercress and orange salad with cumin flavored vinaigrettes and pistachios
  7. Potato nests filled with gingered crab
  8. Eggplant stuffed with sweet potato
  9. Ricepudding with strawberries stewed in lemongrass and lime
  10. Apple and pear verrines
Bekijk ook eens de blog www.latartinegourmande.com en de video hieronder!
La Tartine Gourmande, Béatrice Peltre, uitgeverij Roost Books, ISBN 978-1-59030-762-5

Disclaimer: Alle foto’s zijn copyrighted en eigendom van Béatrice Peltre en zijn slechts gebruikt ter illustratie en complementerend aan de tekst.

About Post Author

5 thoughts on “Inspirerende recepten in La Tartine Gourmande

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.