Happy Lunar New Year!

Vandaag is het volgens de Chinese maankalender Nieuwjaar. Reden voor een feestje!  De Chinezen hebben ook een zonnekalender. Volgens die kalender begint het nieuwe dierenjaar op de eerste nieuwe maan-dag van de eerste zonnemaand. Het jaar van de draak begint officieel dus pas op 3 februari. Snap je het nog? Ik ook niet. Maar dat deert niet, want het drie dagen durende Chinese Nieuwjaar is en blijft een bewonderenswaardig traditioneel en betekenisvol feest waar je veel inspiratie uit kunt halen voor een themafeestje.

Om je eigen Chinese (Nieuwjaar) party te organiseren, heb je maar weinig nodig: bloemen, lampionnen, cadeautjes en lekkere versnaperingen.

Bloemen

De Chinezen hebben tijdens het Chinese Nieuwjaar hun huis vol staan met bloemen als Azalea’s, Zonnebloemen, Lucky Bamboe, Narcissen, en Pioenrozen.

Lampionnen

Rode lampionnen sieren de huizen en straten tijdens Chinees Nieuwjaar. Bij Lampionsenzo.nl kun je een scala aan gekleurde lampionnen kopen. De webwinkel heeft lampionnen in 5 verschillende vormen (ballon, diamant, druppel, globe en mango) en drie verschillende formaten. Alle lampionnen zijn voorzien van een handgemaakt bamboe frame en bespannen met zijde. Door er een lamp in te hangen lichten ze prachtig op en zet het bamboe frame zich mooi af tegen de zijde. Prijs €17,95

Wil je het goedkoper houden dan kun je bij http://www.chinese-winkel.nl een leuke set van 14 bol lampionnen van rood papier kopen met Chinese tekens en een illustratie van een jongen en meisje. Prijs € 23,50

Servies en Food

Bij elke toko of bij de Xenos kun je leuk en goedkoop servies kopen, Chinese stokjes, en de nodige versieringen en accesoires om de juiste sfeer te creëren. Bij http://www.chinese-winkel.nl hebben ze stokjes variërend van heel eenvoudig van hout gemaakte (€0,25) tot stylish  en gekleurd in een mooi hoesje. Tip: Dien je hapjes op in de bekende stoommandjes voor extra flair.

Denk bij hapjes ook aan eenvoudige dingen als mandarijnen, pistache nootjes, mini-loempia’s met een lekker dipsausje, en fortune cookies. Fortune koekjes zijn verkrijgbaar bij toko’s, en Chinese supermarkten in bijv Den Haag, Amsterdam en Rotterdam. Op internet is het recept van de koekjes snel gevonden, en moeilijk is het niet. Wil je je gasten trakteren op een Chinese maaltijd,  dan zijn noodles, kleefrijst en vis de traditionele maaltijden voor Chinees Nieuwjaar. Serveer je noodles of rijstmaaltijd dan in een chinese take-out box. De doosjes kun je eventueel personaliseren met je eigen tekst en foto bij http://www.kidsoftheworld.nl en komen in twee formaten voor €1 en €1,35 per stuk.

Cadeautjes

Het is traditie in de Chinese cultuur om tijdens belangrijke feesten geld te geven in een rode enveloppe. Tijdens het Chinese Nieuwjaar krijgen de kinderen muntjes. Deze traditie kun je voor je gasten nabootsen door de rode zakjes te vullen met chocolademunten (verkrijgbaar bij Jamin). De rode cadeauzakjes komen in allerlei maten en soorten. Bij http://www.chinese-winkel.nl is er een ruim assortiment aan rode zakjes. Maar je kunt ze ook heel eenvoudig zélf maken.

About Post Author

1 thought on “Happy Lunar New Year!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.